Dile que sí

 
Säg ja, även om du är livrädd, även om du ångrar dig sen, för hursomhelst så kommer du ångra dig resten av livet om du svarar nej.
 
 
Min egna översättninga av García Márquez, ja ni vet, nobelpristagaren som dog för nån vecka sen. Jag har faktiskt läst två av hans böcker i kurslitt och de är bra, han skrev mycket noveller eller kortare böcker och har ett väldigt fint språk. Jag vill verkligen få lite tid över så jag kan läsa hans största succéroman, kanske i sommar..?

Gravidsymptom lista

Jag snor den här listan från Maria, minns faktiskt inte om jag gjorde den med Nathan men nåt liknande iallafall, är kul att ha sen :) Nu har jag ju inte skapat någon egen kategori till den här graviditeten och känns lite sent att göra det nu, men men. 
 
1. Ömma bröst - Nja
Det var något jag kände av redan innan jag visste att jag var gravid med Nathan men denna gång var det inte så, tror jag! Det kan verkligen vara så att detta symptom försvann i dimman av illamående... Nu längre fram i graviditeten har jag dock kännt av det och brösten har växt till den storlek jag hade innan mina graviditeter, de gick nämligen ner en hel storlek efter Naty slutat amma... 
 
2. Illamående - JA JA JAAAAA

Hade ju lösenord på bloggen i början av graviditeten men ni nära vet att ja, illamående, kräkningar. Jag har verkligen aldrig mått så jäkla uselt i hela mitt liv och hoppas aldrig mer behöva uppleva det. De första tre månaderna var värst och det var som att jag var väldigt magsjuk hela tiden, det lilla jag fick i mig spydde jag upp och mer därtill. Jag lär ha gått ner rätt många kilo och såg ut som en zombie. Värst var det över julen, jag kunde liksom inte tex duscha utan att spy, stå upp rätt, gå och handla, spytt lite här och var ute på gatan, pinats över att inte kunna spy på tåget... I mellandagarna svimmade jag ju inne på donken när jag stod i kön, och det blev lite vändpunkten. Därefter var jag sjukt noga med massa vätskeersättning och vitaminer och det hjälpte mig lite grann... De första två veckorna i Ecuador, alltså när jag var i v 15-16 mådde jag också skitdåligt men sen började det släppa. Just det här extrema illamåendet gjorde att jag var ganska så inställd på att det var tvillingar redan innan ultraljudet, jag kunde verkligen inte tänka mig att jag skulle må SÅ mycket sämre än med Nathan med en bebis (och då mådde jag ju dåligt med Naty också, spydde varje dag första 4 mån). 
 
3. Trötthet - Ja!

Första månaderna var jag väl troligtvis trött pga näringsbrist och pga det enorma jobbet att skapa två små liv (förstår verkligen det i efterhand) och nu är jag också väldigt trött men liite bättre än i början. Värre än med Nathan men det är ju inte så konstigt.
 
4. Kissnödig - Ja
Väldigt irriterande för mig att gå upp och kissa varje natt! Nu är det bara en gång per natt men visst känner jag av trycket, minns att det var så i slutet med Nathan men nu har det varit så sen långt tillbaka.
 
5. Huvudvärk - Ja
Inget som jag hade alls med Nathan men nu så. Har aldrig haft huvudvärk sen jag var typ 13 men nu har jag verkligen haft jobbig värk ganska mycket.
 
6. Ryggsmärtor - Ja

Har ju fått foglossning och ja jag har till och från haft väldigt ont i ryggen, är alltid svårt med rörelser och vändningar, är stel och obekväm, framförallt i nedre delen av ryggen. Hade en dipp för några veckor sen och nu är det lite bättre.
 
7. Magont - Nej

Har nog haft mindre magont än med Nathan, då jag hade mycket ont när jag jobbade runt v 18 och skurade golv och sånt som alltid ledde til kramp. Nu tycker jag inte magont varit nåt problem, en period som jag känt mig väldigt spänd osv pga att det växer men inte direkt smärta. 
 
8. Matbegär - Nej

Just nu äter jag mest hela tiden tycker jag, småäter, men det är för att annars dippar energin direkt. Men jag har bara varit äcklad av precis allting och inga speciella cravings, nu kan jag äta det mesta men är inte direkt sugen på så mycket alls. Slutat med mycket cola (men dricket fortfarande såklart hehe), som jag började mycket med när jag var gravid med Nathan och sen fortsatt.
 
9. Yrsel - Nja
Som en effekt av näringsbrist och illamående i början ja, men det i sig har inte varit något stort problem varken med Naty eller nu.
 
10. Humörsvängningar - Nej
Vet inte om Andres skulle svara annorlunda men jag tycker inte det, jag menar under omständigheterna är det väl inte konstigt att man tappar tålamodet ibland..? 

vårkänslor

 
Så fint med lite färg ute nu! Synd att de vackra körsbärsträden blommar så kort... Älskar dem! Vi var i Kungsan och kollade i söndags men redan idag hade de börjar tappa färg och blad sa mamma, så synd... Hur söt är min nya bikini? Fick välja den i födelsedagspresent och det bästa av allt? 49 kr per del hos Stadium, så spring dit! :) Igår satt jag ute två timmar och läste i solen efter jag lämnat Nathan (plugg) och åt ett kycklinglår på en bänk hehe, lite pinsamt allt att sitta o kladda helt för sig själv men hade MVC halv 12 och det är nära Natys dagis så onödigt att gå hem. Fick iallafall läsa klart allt, svårt att koncentrera sig hemma men ute har man ju inget annat att göra. 
 
Idag har vi tagit en promenad i solen, glass och lek med Elliot och mamma i parken. Är SJUKT trött. Hade ju järnbrist och fick tabletter som jag ätit snart 3 veckor men märker absolut ingen skillnad, jag känner mig som en zombie. Men sen sover jag dåligt också, dels pga magen, obekväm, värk i benen typ som växtvärk (?) och dels pga jäkla förkylning som inte försvinner! Både jag och Andres har vart dåliga typ sen jag kom hem. Jag började fundera på pollen men mina symptom tyder på att det inte är det utan vanlig förkylning, jäkla ont i halsen osv. :S Jag lovar att om de inte vore för Nathan skulle jag sovit större delen av dagarna... Men med honom hemma går det ju inte ;) Kanske bra det :p Nu har jag lax i ugnen till oss två, så tråkigt att laga mat men jag har faktiskt ansträngt mig, även om jag och Naty äter lika stora portioner så får jag iaf i mig nåt nyttigt på så vis. Han har börjat äta så duktigt min prins, verkligen en sten som lossnat :) Nu gnäller han lite från soffan, ska ta och servera maten, blir att mata honom för att det ska gå så smidigt som möjligt, vi kör på soffan och tv:n när det bara är vi två, känns mysigare och mindre långtråkigt för båda :p 
 

Vår!

 
Jag har faktiskt velat uppdatera nu flera dagar men inte riktigt hittat tiden. När Nathan är hemma sitter jag aldrig vid datan och nu har det ju varit påskledigt, sen har jag mycket i skolan också. Åhh, jag låg bra till men under påsken blev det inget gjort så nu är det lite stressigt igen, allt det sista som ska lämnas in osv. Imorgon har jag seminarium och håller på att stressläsa noveller på spanska från 40-talet (inte det lättaste)... I måndags var det i alla fall dubbel bröllopsmiddag för mamma och Jamie som nu äntligen gift sig, och mormor och morfar som firade 50 årig bröllopsdag. Ute i Vidbynäs och det var så vackert väder, första dagen med bara ben, god mat och trevligt :) Blir lite bilder därifrån! Tog till och med med mig kameran så dessa är de bilder jag tog med den :)
 
Nathan och Elliot lekte på hotellet innan, och med lekte menar jag typ sprang runt runt och jagade varandra... Jag satt mest livrädd för glasdörrarna, är så sjukt nojig av mig! Minns den där flickan som sprang igenom en glasdörr och dog, elliot sprang in i glasväggen på finlandsbåten när han var 2 och vi tyckte det var hur kul som helst men nu tycker jag det är sjukt obehagligt! Samma sak när jag läste om det där barnet som strypts i hjälmen på förskolan, alltså... usch nej jag är väldigt nojig och kanske lite väl overprotective med Nathan men det är ju så jobbigt, hur ska man slappna av ???
Med Jamie innan vi gick ner till middagen, pojkarna ville absolut inte vara med på bild!
 
Och så en klassiker, Elliot vägrade vara med men när han väl var det så står han och petar sig i näsan XD Nathan sprang omkring där bakom som en galning... Yep yep. Var i parken på förmiddagen samma dag och Nathan ville bara springa upp och ner för klipporna som finns där, det är ju rätt brant och när han springer blir det lätt att han ramlar så jag försökte springa bakom. Går inte så bra nu kan jag säga... Alltså bara att gå till parken är ju verkligen ett jobb nu när man är tjock och tung och dessutom vill vara efter som en hönsmamma hela tiden.. Nu måste jag tillbaks till mina analyser av litteraturen för snart bär det av att hämta Naty.

25 veckor

 
 
Ni får en instabild nu igen pga lathet. Använder man kameran nuförtiden? Nej. Jag köpte ju en "ny" när Nathan föddes, alltså för 2 1/2 år sen men den är usel... Skulle verkligen vilja ha en bra systemkamera men det är ju svindyrt! Sitter och har precis tryckt i mig en bit vaniljkaka som jag fick för mig att baka pga uttråkad. Naty hjälpte mamma som vanligt, han gillar att baka, han som ska hälla i allt och röra om, gullisen. Idag har jag bara varit hemma sen jag lämnade Nathan, plugg plugg och plugg och sen hade jag seminarium tills Nathan kom hem från förskolan. Käkar och käkar och käkar. Alltså ja jag äter för tre fast mest äter jag bara för att jag är uttråkad nu när jag bara går hemma, i och med att jag pluggar på distans. Alltså idag tex har jag ätit: mackor, spagetti och köttfärsås, kakor, minigifflar, en glass och nu vaniljkaka (????) Ja men näringen är ju ändå i leverpastej och köttfärsås! Måste ändå säga att det är så sjukt skönt att kunna äta och vara sugen på saker, det är väldigt nyligen som jag kan det, de första månaderna ville jag verkligen inte äta något alls eftersom jag mådde så dåligt. Så jag passar på nu! Jag vet inte hur mycket jag gått ner i början av graviditeten men det var nog en hel del för i v 22 var min vikt på + 1 kg och jag hade redan en jättestor mage. Men sen dess har jag gått upp rätt snabbt, eftersom jag börjat äta normalt, nästan 8 kg var det i förra veckan. Så extremt snabbt om man tänker efter :p Men det känns också, känner mig iofs tyngre men piggare och gladare :p Dock blir det väldigt intressant att se hur mycket jag går upp totalt, med Nathan gick jag upp hela 18 kg, även fast det inte direkt syntes så är det ju rätt mycket, och nu är det två därinne! Jaja det är utom min kontroll, precis som mitt intag av kanelbullar så det är bara att köra på I guess ;)
 
Nathan går runt här hemma med sin kundvagn (verkligen bra present) full med sina plastankor (som han snott av sin barnvakt) och skriker "hedados hedados" (helados=glass på spanska) och så får man välja smak, han har choklad, jordgubb, melon, citron etc. beroende på färg och så får man betala och äta sin glass XD Det första han frågar efter varje morgon och varje dag när vi kommer hem från skolan, de följer dessutom med i väskan och väntar utanför förskolan varje dag... Älsklingen!
 
Har typ två modes just nu förresten, det är antingen supermätt och verkligen obekväm typ som när man tryckt en hel pizza, eller så hungrig! Finns inget mellan, ganska jobbigt :p De senaste dagarna har jag inte haft lika mycket foglossning, så skönt! Har kunnat gå rätt normalt och så nu typ två dagar, och inatt sov jag rätt bra! inget spring att kissa och var rätt bekväm, så skönt :) Hoppas det fortsätter så ett tag, med tanke på att det är så många månader kvar, så jag håller ut :p
 
Vi har troligtvis namn på bebisarna nu, Matthew (var mammas förslag som jag varit tveksam till men nu tycker jag det är sött) och Damien som vi båda gillat från början. Vi gjorde ju 3D ultraljud så man ser ansiktena rätt bra och jag tyckte att den högra bebin verkligen var Matthew, han som ligger lite inklämd på sidan medan den andra ligger tvärsöver och tar all plats :p Men Nathan är väldigt bestämd på att det är tvärtom, "neeeeej däär matteww, där demen" säger han och pekar tvärtemot, och samma varje gång. Så vi får väl se ;) Nu ska jag köpa lite mer glass av Naty :)

Top model Sverige

Ha alltid varit ett stort fan av Top model och även den svenska versionen som sist den kom tillbaks kände tusen gånger proffsigare än från början då det var riktigt pinsamt att kolla. Nu började ju säsongen när jag var i Ecuador och internet där är skitsegt så jag kunde inte kolla, och nu bestämde jag mig för att försöka se ikapp alla avsnitt. Superjobbigt haha, vill ju inte råka se vilka som är kvar eller läsa nånstans så vill hinna ikapp (det lär väl vara slut snart?) så fort jag bara kan. Är på avsnitt 18 nu, har egentligen inte så många favoriter, Jennifer som var sjukt irriterande från början men som jag faktiskt börjat gilla kanske. Feben är fin och resten av tjejerna är bara rätt störande. Superkul också att det är killar med, de två muskelbergen kände jag bara WTF, han som är kvar nu, varför? Jag ser hans kropp ja, men ansiktet? Sen är det ofta kul att se för att de är väldigt akward, tex han som hade långt hår, han har ju verkligen ett gudomligt ansikte men kroppen är aldrig med så han ser alltid så löjlig ut i helkropp :p Väldig analys jag hann med nu då i pausen medans jag kollar. Skulle nog säga att mina favoriter ändå är Jennifer och catwalk killen med lockar :) Nu ska jag fortsätta titta, maten är i ugnen och vi ska snart äta. Annars då, springer och kissar en miljon gånger per dygn, såå irriterande! Är även törstigt hela tiden men vill bara ha mineralvatten... ?

Gravidstatus v 25

 
Så fin bild som Jessica tog på mig i Canóa! Nu är vi alltså hemma i Sverige, har inte blivit någon uppdatering. Första veckan var vi såå jetlaggade både jag och Naty, trötta, ville sova dagtid, somnade halv 2 på natten och ville aldrig gå upp... I måndags började Naty förskolan igen så nu är det att gå upp 7,15 varje morgon men Nathan vill ändå inte sova på kvällen, somnar 22,30-00 och så sover han mkt på förskolan :/ Hoppas det jämnar ut sig med tiden...
 
Igår var jag hos barnmorskan för mitt andra besök och tog lite blodsocker provet osv. Hade ett gränsfall värde på järnet, vilket är vanligt, men då äter jag ändå vitaminer för gravida som ska innehålla 130% av daglig dos järn, så tänk vad mycket bebisarna tar! Så nu har jag börjat med järntabletter också. Hoppas bli lite piggare! Dock är det inte tröttheten som är jobbigast nu utan kroppen alltså... Svårt att röra mig, helt ärligt. Har ju fått foglossning, + mina tidigare besvär med nedre delen av ryggen så ja jag är sjukt stel, svårt att röra mig ordentligt, gå kan jag ju såklart men ibland blir det lite Agda 96 stil och varje steg gör ont, helt seriöst. Eftersom det är så lång tid kvar så fick jag också nr till sjukgymnast så nu ska jag börja gå efter påsk. Barnmorskan ville sjukskriva mig (då förstår ni hur det är) men jag pluggar ju så, den enda som skulle förlora på det är jag själv :p Mitt sf mått låg på 30, vilket är en normal v 32, dvs ligger ca två månader före i magens storlek... Så också med mina krämpor hehe, känner mig som i 8:onde månaden ja. Fick tid för ultraljud i maj, totalt 3 till pga att det är tvillingar, och så läkartid för att planera kejsarsnitt. Eftersom jag redan gjort ett så sa hon att livmodern är extra ansträngd, första bebisen ligger med huvudet neråt och den andra med rumpan, de har redan typ ingen plats att vända sig så, men jag känner också att kejsarsnitt känns säkrast och skulle helst vilja hinna planera detta. Så det inte blir som förra förlossningen... Hjärtan lyssnade vi på och allt lät fint, ena bebisen som är liiiite liite större än den andra ända sen början hade också lite högre frekvens, men allt normalt :) Ja ca 100 dagar kvar nu är det. Vet att 50% av alla tvillinggraviditeter föder man före v 37 så det är ju så osäkert! + att det är min andra graviditet..  Men kan också tänka mig att min kropp vägrar släppa ut dem och vill gå 40 veckor haha. Jag tror (?) att om jag planerar kejsarsnitt så blir det i v 37 vilket känns bra, runt 6 juli ungefär. 
 

Lite bilder från vår solsemester

 
Okej jag sitter här i datastolen och kan i princip inte ta mig upp, skulle gå upp och släcka lampan och det var helt ärligt en kamp! Jag halkade till nu när jag skulle lämna Naty på fsk, pga allt grus och mina hala stövlar och gled fram med ena benet och gick nästan ner i spagat (ja) ONT SOM FASEN! Alltså ett jättedjupt knäböj utan att böja knäna. Great, precis vad jag behövde mitt i min foglossning och onda rygg, jag stapplar ju redan fram, gahh. Iallfall, tänkte lägga upp lite bilder från vår vecka på stranden i Ecuador och berätta lite :) Vi var i världens mysigaste lilla by, Canóa, 5 timmars bussresa från Quito. Här är jag och Naty när vi var ute och åt på Jessicas (jobbar på båten och vi var tillsammans på denna resa) födelsedag. Världens finaste utsikt precis nere vid stranden, dock inte särskilt bra mat eller service just här... Det var många ställen där de som jobbade var helt dryga och servicen var 0 men väldigt fina miljöer!
 
Vår typiska frukost! Åhh, vi hittade ett frukostställe vi gick till varje dag. I kusten så äter de inte frukost på samma sätt som vi, så i princip 9/10 ställen serverar fisk och ris, annan mat, eller en grej som är gjort av grön banan som jag inte gillar, till frukost. Så vi hade sån tur som hittade detta ställe! Spana in fruktsalladen liksom! Kostade 15 kr <3 Man orkade aldrig äta upp. Pannkaka, vääärldens godaste, med honung! Och naty ville nästan alltid ha toast. Färska juicer också, så underbart :)
 
Nathan gillade att leka i sanden, fick en hink och lite sandleksaker och det sysselsatte han sig med länge. Det var väldigt mycket vågor så han var rädd att närma sig vattnet så det blev inget bad alls för honom. Däremot ville han alltid att jag skulle hämta vatten till honom i hinken, så när vi var själva fick han sätta sig i solstolen och där satt han snällt och väntade medan jag sprang (?) ner och hämtade vatten. Det var så lite folk så jag kunde se honom hela tiden och tom hinna doppa mig snabbt medans och han satt och vinkade :) Jag trodde inte jag skulle få vila nåt alls utan bara springa efter naty på stranden, men som tur (hehe) så var ju sanden verkligen skållhet, så han gick aldrig utanför vårat tält för det bränner ju så mycket på fötterna... Så han höll sig inne i skuggan och jag med :)
 
Här är vårat hostal, så fint! Jättefint gjort allting i bambu och så skön stil, kostade 30 dollar per natt i dubbelrum, så jag fick betala 200 ungefär per natt för mig och naty, hade ju varit samma pris för två vuxna, så riktigt bra pris! Inget speciellt, men rum och toalett och mysig miljö, tillräckligt :)
 
Naty låg och chillade en del i solstolen också, ville sällan ta av kläderna, ville absolut inte smörja sig med solskyddsfaktor men jag fick ju insistera och än idag när solen lyser in säger han "solen bränner deeeej mamma". Nathan brännde sig inget alls och ärligt talat fick han nog ingen färg alls heller, var ju mest i skuggan och med faktor 50-100 hehe. Jag fick lite färg som jag har kvar fortfarande, men solade i princip inget utan höll mig i skuggan och med solskydd, sjukt att det tar ändå! På en vecka där gjorde vi av med exakt 2800 spänn, inklusive resan dit, hotellet och all mat etc. Värt! Vill verkligen åka tillbaks dit nångång, det är verkligen den finaste av Ecuadors kustställen som jag vart i och nu har jag varit i nästan alla :)
 

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!